Å refinansiere fornuftig

Home / Å refinansiere fornuftig

Refinansiering er ett av de beste og skarpeste økonomiske virkemidlene vi har i vår personlige økonomi som vi kan bruke til å gjøre vår hverdag litt mindre belastende når det kommer til penger, og vi skal i denne artikkelen forklare litt nærmere hva vi mener om akkurat dette.

Konseptet høres kanskje både uklart og kanskje noe diffust ut, men når alt kommer til alt er det egentlig veldig enkelt og helt ukomplisert – og naturligvis noe som du burde vite om! Målet med artikkelen er å gjøre det helt klart for deg hvordan du kan dra nytte av dette virkemidlet for å med det å kunne gjøre din økonomiske hverdag betydelig lettere. For det er to forskjellige ting som er målet når man refinansierer, og det ene er å frigjøre kapital, mens det andre målet er å få en bedre økonomisk situasjon. Vi skal i all hovedsak fokusere på sistnevnte, men skal også komme innom punktet som går på dette med å frigjøre penger.

En tenkt problemstilling: fire kredittkortlån

Når alt kommer til alt så er det ingen såkalt quick fix når det kommer til personlig økonomi, men det finnes altså noen triks som man kan benytte seg av.

Lær hvordan du kan refinansiere.
Har du mange dyre kredittkort kan koste deg dyrt! Refinansier gjelden!

Et tenkt eksempel kan være at man har havnet i et økonomisk uføre og sitter med gjeld på fire forskjellige kredittkort. Eksemplet kan kanskje virke ekstremt men det er utvilsomt mange i Norge i dag som sitter i denne knipen. Problemet med kredittkortgjeld er at man ofte ‘aldri’ blir ferdige med å betale på disse kortene, og mye av årsaken til dét er at man gjerne betale kun minstebeløpet på fakturaen. Når man har fire forskjellige kredittkortfakturaer å forholde seg til hver måned så er det utvilsomt fristende å bare betale minimumsbeløpet, og da tar det lang tid å bli ferdig i tillegg til at man betaler tilbake betydelig mer enn hva man har lånt.

Minimumsbeløpet er det beløpet man minimum må betale på et avdrag, og dette er basert på en gitt prosent av det totale beløpet du er skyldig. Har du for eksempel fire kredittkort med godt over 20.000 kroner i gjeld vil disse beløpene bli ganske høye og du vil da merke det veldig godt på din økonomiske situasjon.

Et annet moment som er verdt å nevne er at man på alle disse fire fakturaene vil få et fakturagebyr og disse ligger på rundt 50 kroner – altså 200 kroner i måneden bare i fakturagebyr og 2400 kroner i året! Og husk på: vi har ikke nevnt rentene engang. Rentene på kredittkort er høye og det å betale ned slik gjeld over tid er alt annet enn lønnsomt!

I en situasjon som dette er det ingen tvil: noe må gjøres – og det brennkvikt.

Har du gjeldsproblemer? Les tipsene i denne artikkelen!

Refinansieringen til unnsetning!

Akkurat: det er nå refinansieringen skal komme til unnsetning og vi skal forklare deg hva dette dreier seg om. Når du skal refinansiere gjeld handler det om at du skal erstatte den gamle dyre gjelden, altså de fire kostbare kredittkortene, med ny gjeld som er billigere. Det høres kanskje merkelig ut, men tro oss når vi sier at du kan spare betydelige beløp på dette.

Økonomi og refinansiering
En refinansiering kan berge økonomien din! Ikke nøl!

Det fungerer slik: dine fire kredittkort begynner virkelig å gjøre seg gjeldende for økonomien din og du merker at hver måned blir tøffere og tøffere. Det er ingen penger igjen på kontoen den siste uken før lønning, og du ønsker rett og slett ikke å ha det slik. Alle de fire kredittkortene har renter på godt over 20% og inkludert gebyrer føler du at du kaster pengene ut vinduet og at saldoen faktisk ikke ser ut til å bli noe spesielt mindre på noen av kortene. Slapp av, dette er helt vanlig, men du kan altså gjøre noe med det.

Du kan kontakte en bank og be om en refinansiering av kredittkortgjelden din. Hvis banken sier ja så vil det i praksis betyr at de gir deg et lån som tilsvarer den samlede gjelden på dine fire kredittkort og at banken innfrir disse for deg. Du er skyldig samme beløp som tidligere, men gjelden er nå samlet i en post med betydelig lavere rente – til og med hvis du velger å refinansiere med et forbrukslån! I tillegg til å spare penger vil du også få det ryddigere, for husk på at det tross alt er bedre med én vinduskonvolutt med én regning enn fire vinduskonvolutter med fire regninger!

I tillegg sparer du altså gebyrer i tillegg til at du får en klar og tydelig plan for nedbetaling – altså en dato hvor du er ferdig med gjelden din. Dette er et godt mål å ha i sikte og noe man virkelig kan jobbe frem mot. Har man muligheten kan man betale inn ekstra på dette lånet og dermed bli ferdig enda tidligere. Når gjelden din er nedbetalt har du forhåpentligvis lært deg en lekse, og kvitter deg med dine kredittkort.

Du kan skaffe deg ekstra kapital også!

Vi snakket også om at refinansiering kan brukes til å fremskaffe ekstra kapital og dette gjelder spesielt i de tilfeller hvor man ønsker å gjøre større investeringer som for eksempel bilkjøp eller oppussing. Det man da kan gjøre er å kontakte en takstmann for å få en ny verdivurdering av boligen man eier før man deretter går til banken med det nye verdibeviset.

Oppussing av boligen
En refinansiering kan også hjelpe deg med å få gjennomført oppussingen!

I de aller fleste tilfeller vil man oppleve at man har hatt en verdiøkning av boligen samtidig som man har betalt ned på lånet sitt. Dette nye gapet vil danne grunnlaget for den kapitalen man kan frigjøre og denne kan man da for eksempel bruke til å pusse opp boligen eller kjøpe seg en bil – hvis det er det man ønsker.

En refinansiering av boliglånet vil også kunne gi deg større sikkerhet ved at banken ser at du har betydelig mindre i lån enn hva boligen er verdt, og dette vil i sin tur kunne bety at banken vil kunne tilby deg et nytt lån med bedre betingelser – altså lavere renter.

Et fantastisk verktøy

Som du ser så er refinansiering et fabelaktig økonomisk verktøy, og spesielt hvis man bruker det korrekt. Husk på at man skal anvende seg av dette for å forbedre økonomien sin eller for å få muligheten til å gjøre fornuftige investeringer. Holder man seg til en slik tankegang er det ingen tvil om at man kan dra stor nytte av dette, og det er noe man absolutt ikke skal undervurdere. Spesielt er dette med å forbedre sin gjeldssituasjon et viktig moment ettersom det er viktig å ta tak før det faktisk er for sent. Venter man for lenge kan man havne i vanskeligheter, for eksempel gjennom å få betalingsanmerkninger, og har man havnet i en slik situasjon er det langt i fra sikkert at en refinansiering lar seg gjøre!

Du må huske å handle mens du har muligheten til det – det er ingen som vil gjøre det for deg, og husk at de pengene du har lånt må betales tilbake. Etter den søte kløe kommer den sure svie, for å bruke et slikt uttrykk.